Doorgaan naar inhoud
Binnen 1-3 werkdagen verzonden! | Hulp nodig bij het kiezen van de juiste producten? Klik HIER voor een gratis productadvies op maat met ons Beauty Consult!
Binnen 1-3 werkdagen verzonden! | Hulp nodig bij het kiezen van de juiste producten? Klik HIER voor een gratis productadvies op maat met ons Beauty Consult!

Overstappen op natuurlijke haarverzorging? Hier moet je op letten!

Wist je al dat je haar een wenperiode ervaart tijdens de overstap van chemische naar natuurlijke haarverzorging? Nee? Dan moet je deze blog echt even lezen. Ik neem je mee in het hele proces van de overstap naar natuurlijke haarproducten, wat je kunt verwachten en waarom je echt even moet doorbijten!

Allereerst: waarom is het belangrijk om toxic-free haarproducten te gebruiken?

Chemische shampoos bevatten vaak ingrediënten zoals sulfaten, siliconen, parabenen en andere rotzooi die zorgen voor een agressieve reiniging van de hoofdhuid. 


Dan kan je denken; daar wordt het toch lekker schoon van? Ja, opzich wel. Maar die agressieve reiniging verwijdert niet alleen vuil, maar ook de natuurlijke vetten en oliën die je haar en hoofdhuid wel nodig hebben. Je hoofdhuid en haar worden als het ware gestript waardoor je haar droog en slap word, en je hoofdhuid geïrriteerd raakt.


Leuk feitje: die agressieve reiniging waarmee jij je haar wast vind je ook terug in vloerreinigers en andere schoonmaakmiddelen voor in huis. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de andere ingrediënten! Bij natuurlijke haarverzorging werkt dit anders.

Chemische shampoo's bevatten natuurlijk wel een stukje compensatie: niemand gebruikt een shampoo waar ze droog en slap haar van krijgen. Daarom worden er siliconen toegevoegd om het haar glanzend en glad te maken. Als je dit allemaal weet, snap je zometeen ook waar die Hair Detox vandaan komt!

Wat is dan die Hair Detox?

Wanneer je overstapt op natuurlijke, clean haarverzorging ervaren je haar en hoofdhuid een wenperiode. Je kunt je voorstellen dat je  lichaam van alle rotzooi af wil. Daarnaast krijgt je haar geen nieuwe dosis sulfaten en siliconen waardoor de effecten hiervan langzaam verdwijnen. Dit gebeurd vanzelf zodra je overstapt, het is dan wel belangrijk om niet "een beetje" over te stappen - wel de shampoo, maar niet de conditioner en de stylingproducten - maar helemaal. 

Wat kan ik verwachten van de transitie?

Ik snap dat het intimiderend klinkt, maar dat valt allemaal reuze mee! Ik heb het even voor je op een rijtje gezet. Let op: niet iedereen ervaart een Hair Detox, en niet iedereen ervaart alle punten die hieronder genoemd worden! De Hair Detox is de eerste stap naar natuurlijk en gezond haar, de een heeft wat meer tijd nodig dan de ander. Gemiddeld word er zo'n 2 weken voor de Hair Detox gerekend, dit kan verschillen per persoon.
  • Veranderende talgproductie: je haar is gewend aan agressieve reiniging. Doordat je hoofdhuid constant gestript werd, ging de huid meer talg (vet, olie) afscheiden om dit te compenseren. Nu je gestopt bent met de agressieve reiniging zul je ervaren dat je haar de eerste dagen wat vetter is dan je gewend bent. Je hoofdhuid krijgt vanzelf een seintje dat dit toch wel teveel van het goede is en zal dan een gezonde hoeveelheid talg gaan afscheiden.
  • Droger haar: ook de siliconen verdwijnen langzaam van het haar, waardoor dat neppe glanslaagje ook verdwijnt. Waar je gewend was aan super glad haar was dat eigenlijk niet echt. Wanneer dat laagje verdwijnt zal je haar de eerste dagen wat droger en stugger aanvoelen, vaak word het omschreven als een beetje "touw achtig". Ook dit komt vanzelf goed zodra het haar de build-up verwijdert heeft.

Aha! En hoe komt mijn haar er na de Hair Detox dan uit te zien?

Daar doe je het natuurlijk voor! Naast dat het verbannen van chemische ingrediënten uit je badkamer beter is voor jou en het milieu, wil je er ook een mooier kapsel voor terug. Wanneer je haar door de wenperiode heen is zul je zien dat je hoofdhuid veel gebalanceerder is. Hij is zelf in staat om de talgafscheiding te reguleren, wat het ook makkelijker maakt om je haar minder te gaan wassen. Daarnaast is de glans natuurlijk in plaats van afkomstig van een laagje siliconen. Het haar wordt minder zwaar en krijgt vaak ook wat meer volume door je gezonde hoofdhuid. Daarnaast zie je bij krullend haar en slag dat de vorm van het haar mooier word, vandaar dat je de term Curly Girl Method ook veel ziet staan bij producten. Vaak zie je door die gezonde hoofdhuid en de vermindering van verstoppingen daar ook dat het haar beter gaat groeien. Het duurt even om eraan te wennen, maar dan heb je ook wat! Probeer het zelf maar eens uit.
Vorig artikel Zijn jouw beauty producten veilig? Op deze 10 soorten ingrediënten wil je letten!
Volgend artikel Wat is het verschil tussen de droge en vochtarme huid?
Purchase options
Select a purchase option to pre order this product
Countdown header
Countdown message


DAYS
:
HRS
:
MINS
:
SECS