
Smeren tijdens je zwangerschap: waar moet je op letten?
Misschien heb je er nog helemaal niet bij stil gestaan, misschien juist wel, maar wat je smeert wordt gedeeltelijk ook opgenomen door het lichaam! Tijdens je zwangerschap moet je daarom een aantal ingrediënten vermijden, maar welke zijn dit dan? En wat gebeurd er überhaupt met je huid tijdens je zwangerschap? Wij zetten het voor je op een rijtje! Deze blog is net zo interessant voor vrouwen die borstvoeding geven, de meeste van deze ingrediënten kun jij het beste ook vermijden!
Disclaimer: bij gezondheidsklachten of twijfels rondom je zwangerschap raden we je altijd aan om je dokter te raadplegen. Onze filosofie is better safe than sorry: als er twijfel bestaat over bepaalde ingrediënten, of onderzoeksresultaten spreken elkaar tegen, dan is ons advies om het te vermijden.
Allereerst: wat is de invloed van een zwangerschap op je huid?
Tijdens de zwangerschap barst je van de hormonen - je kunt er niet omheen - wat ook van invloed is op je huid. Iedere huid is anders, maar problemen die veel voorkomen zijn hyperpigmentatie (zwangerschapsmasker), acne, rosacea, rimpels en een zeer vette/zeer droge huid! Aan de andere kant zijn er ook veel vrouwen die tijdens hun zwangerschap juist een huidverbetering zien, dit betekent dus niet dat jij persé last krijgt van deze klachten!
Zwangerschapsmasker, ook wel melasma genoemd, zijn pigmentvlekken in het gezicht rond de neus, wangen en het voorhoofd! Onder invloed van je hormonen gaan je pigmentcellen meer pigment produceren. Bij sommigen trekt het vanzelf weer weg, anderen zullen het gericht moeten behandelen voor een resultaat.
Een verhoogde talgproductie zorgt niet alleen voor een vettere huid maar kan ook gepaard gaan met acne. Helaas, ook dit word weer veroorzaakt door je hormonen, net als een toename van roodheid in het gezicht. Anderen krijgen juist last van een zeer droge huid en jeuk in het gezicht, soms zelfs gepaard met schilfertjes. Hoe je het ook bekijkt, je huid voelt onvoorspelbaar en je weet niet zo goed hoe je de balans weer terug moet vinden!
Kan ik tijdens mijn zwangerschap mijn gewone skin care routine aanhouden?
Misschien wel, maar het is heel belangrijk om dit goed te checken! Vaak word gedacht dat als het product natuurlijk of clean is, het dan sowieso veilig is tijdens je zwangerschap. Dit is helaas niet waar! BHA's zoals Willow Bark worden bijvoorbeeld heel veel gebruikt als natuurlijke exfolianten, maar mogen absoluut niet gebruikt worden tijdens je zwangerschap. Hetzelfde geldt voor een aantal essential oils. Laat je dus niet voor de gek houden: natuurlijk betekent niet automatisch veilig tijdens je zwangerschap, dus check de ingrediëntenlijst goed of raadpleeg de verkoper of je dokter als je er niet zeker van bent!
Ingrediënten om te vermijden
- Retinoids: laat je geliefde crème met Retinol de komende maanden maar even op het schap staan, retinoids zijn niet veilig om te gebruiken tijdens je zwangerschap.
- Bepaalde zonnefilters: zonnebrand met UV filters als Oxybenzone zijn niet alleen slecht voor het milieu maar ook onveilig tijdens je zwangerschap. Kies daarom voor een mineral sunscreen met bijvoorbeeld Zinc Oxide als filter!
- Salicylic Acid (BHA's): een ingrediënt wat veel gebruikt word om de huid te exfoliëren, vaak staat het op ingrediëntenlijsten als o.a. Willow Bark Extract. AHA's zijn wel toegestaan indien ze bij je huid passen.
- Roaccutane: hele bekende medicatie voor acne, maar helaas niet veilig tijdens je zwangerschap. Gelukkig zijn er voldoende andere alternatieven tegen acne.
- Aluminium: veel gebruikt in chemische deodorant en in vrijwel elke antitranspirant, toch wil je dit zoveel mogelijk vermijden tijdens de zwangerschap. Ik zeg er wel eerlijk bij dat de onderzoeken tegenstrijdig zijn: zowel veilig als onveilig word genoemd als resultaat.
- Formaldehyde: een veelvoorkomend chemisch ingrediënt in onder andere nagellak en haarproducten, deze wil je vermijden tijdens je zwangerschap.
- Hydroquinone: wordt veel gebruikt om hyperpigmentatie tegen te gaan, maar is niet veilig tijdens je zwangerschap.
- Bepaalde essential oils: het gaat hier om essential oils in huidverzorgingsproducten, niet om pure essential oils. Het meeste onderzoek naar essential oils gedurende de zwangerschap is gericht op puur gebruik, niet op de verwerking in cosmetica. De hoeveelheid essential oil in een cosmetica product is zeer laag, maar het is wel belangrijk om rekening te houden met een aantal essential oils die onveilig zijn zoals Sage, Basil, Birch, Thyme, Rosemary, Arnica en meer. Ik zeg er eerlijk bij: de onderzoeksresultaten over onveilige ingrediënten zijn wat tegenstrijdig en lastig te vertalen naar skin care. Er is veel meer overeenkomend onderzoek naar ingrediënten die wél veilig zijn zoals lavendel en neroli. Als je hierover twijfelt kun je het beste kiezen voor producten zonder essential oils.
- Toxins: als je interesse hebt in clean beauty is dit vanzelfsprekend, maar het is altijd goed om toxins zoals parabenen, siliconen en andere schadelijke ingrediënten te vermijden. Gelukkig zul je deze niet vinden bij Posie!
Maar wat kan ik dan wel gebruiken?
We hebben een hoop producten in de webshop die veilig zijn om te gebruiken tijdens je zwangerschap. De optie die we op het moment het meeste aanraden is de lijn van Wabi Sabi Botanicals. Vooral omdat zij formuleren zonder mogelijk irriterende en schadelijke ingrediënten, maar ook helemaal vrij van essential oils! Daarnaast passen hun producten perfect bij de problemen die je huid kan ervaren tijdens de zwangerschap!
De Wabi Sabi zwangerschapsroutine
Stap 1: The Giver Cleansing Oil & Make-up Remover
Verwijdert make-up en vuil van de huid, vermindert hyperpigmentatie, donkere kringen, fijne lijntjes en onzuiverheden en zorgt voor een plump effect! Een zuivere, egale en frisse huid in een handomdraai. Je masseert de cleanser in als een olie en voegt daarna wat water toe om hem te veranderen in een frisse milk! Met de heerlijke geur van koffie.
Stap 2: Balancing Act Serum
Een moisturizer en serum in één die perfect is tijdens je zwangerschap. Hij vermindert (hormonale) acne en roodheid, werkt ontstekingsremmend om je huid te kalmeren en balanceert de talgafscheiding om het zeer vette/zeer droge aspect te verminderen. Dit serum brengt de balans terug in je huid.
Voor de vette huid is dit serum sowieso voldoende als moisturizer, voor de drogere huid kun je ervoor kiezen om het Moisture Boost serum toe te voegen of een balm. Je kunt de serums van Wabi Sabi sowieso mixen en matchen, je kan Balancing Act bijvoorbeeld ook combineren of afwisselen met Light Reveal die zich weer meer focust op pigmentvlekken.
Stap 3: Valley of Light Mask & Exfoliant
Dit masker is tevens een exfoliant en kun je 2 tot 3 keer per week gebruiken! De AHA's in het masker verwijderen dode huidcellen en verminderen pigmentvlekken en donkere kringen. Daarnaast werkt het masker ontstekingsremmend en vermindert hij acne en rosacea. Een kalme, stralende huid met meer balans is het resultaat. Daarnaast heeft het masker een plumping effect waardoor je huid voller, frisser en wakkerder lijkt! Hij ruikt heerlijk naar koffie en chocolade.
Wat als ik nog vragen heb?
Als je vragen of twijfels hebt over verzorgingsproducten tijdens je zwangerschap of borstvoeding mag je ons altijd een mailtje sturen of een DM via Instagram! Dit geldt overigens voor iedereen. Ik zal dan met je meekijken zodat we kunnen bepalen welke producten bij jou passen, en ik zal je vragen zo goed mogelijk proberen te beantwoorden!