Doorgaan naar inhoud
Binnen 1-3 werkdagen verzonden! | Advies nodig? KLIK HIER naar ons Beauty Consult voor een gratis en vrijblijvend productadvies op maat!
Binnen 1-3 werkdagen verzonden! | Advies nodig? KLIK HIER naar ons Beauty Consult voor een gratis en vrijblijvend productadvies op maat!
Zijn jouw beauty producten veilig? Op deze 10 soorten ingrediënten wil je letten!

Zijn jouw beauty producten veilig? Op deze 10 soorten ingrediënten wil je letten!

Wil je overstappen op Clean Beauty? Dan is het hoog tijd om je eigen badkamer kastje uit te pluizen! Maar waar moet je dan op letten bij het checken van je cosmetica? We hebben een heel makkelijk overzicht voor je gemaakt, dus lees snel verder en stuur hem vooral door naar je vriendinnen!

SLS: Sodium Laureth Sulfate & Sodium Lauryl Sulfate

SLS is de afkorting voor deze termen! Sulfaten zijn ingrediënten die gebruikt worden in (schuimende) cosmetica om te reinigen: shampoo, douchegel, gezichtsreinigers, dat soort producten!

SLS zorgt voor een agressieve reiniging die de huid en het haar strippen. Dit betekent simpel gezegd dat je huid en haar hun natuurlijke oliën verliezen.

Zowel de droge als de vette huid drogen ervan uit (de vette huid gaat vaak alleen nog maar meer olie produceren ter compensatie) en het haar kan er droog en breekbaar van worden.

SLS heeft verschillende termen, vaak herken je ze aan “sulfate”! Maar let goed op, er zijn namelijk allerlei soorten en varianten want er word volop gezocht naar alternatieven. Weet je het niet zeker? Google het ingrediënt dan nog even!

 

Parabenen

Parabenen worden toegevoegd aan cosmetica als conserveringsmiddel. Dit betekent dat ze ervoor moeten zorgen dat producten lang houdbaar blijven!

Parabenen worden echter ook gelinkt aan een potentieel hormoonverstorend effect. Daarom zie je bij steeds meer producten een “paraben-free” claim staan!

 Parabenen zijn vrij makkelijk te herkennen, de termen eindigen namelijk meestal op -paraben!

 

Ftalaten

Ftalaten vind je vaak terug in plastic, maar ook in cosmetica! In plastic werkt het als een weekmaker: het zorgt ervoor dat plastic zacht en flexibel wordt. Denk bijvoorbeeld aan plastic bakjes, maar ook speelgoed! Helaas staan ftalaten bekend om hun potentieel hormoonverstorende werking.

In cosmetica worden ze gebruikt om te zorgen dat ingrediënten goed met elkaar mengen, maar ook voor het stabiliseren en versterken van geur.

Deze zijn moeilijk te spotten, omdat “parfum” al voldoende is op een ingrediëntenlijst wegens bedrijfsgeheim. Als de Ftalaten in het parfum verwerkt zijn, zullen ze dus niet op het lijstje staan! Er zijn wel merken die ftalaat-vrij parfum maken, dat vermelden ze vaak ook!

  

Siliconen

Siliconen zijn officieel geen “toxic” ingrediënt, toch worden ze vaak vermeden binnen clean beauty zoals bij de Curly Girl Method! Of je ze wilt vermijden is dus jouw keuze, de meningen zijn erover verdeeld. Ik vermijd ze wel!

Siliconen hebben een smoothing effect: ze leggen bijvoorbeeld een laagje over het haar heen wat zorgt voor een glans (maar daaronder kan je haar hartstikke droog zijn), en die pore refining primers? Siliconen!

Daarnaast worden siliconen gebruikt om de textuur van bijvoorbeeld lotions te verbeteren. Bovendien zijn ze gewoon enorm goedkoop, dus het is een budgetvriendelijke manier om een cosmetica product te vullen in plaats van met kwalitatieve oliën en boters!

Siliconen herken je aan namen zoals Dimethicone. -cone, -conol, -silane, -siloxane zijn termen waar siliconen vaak mee eindigen (DimethiCONE).

 

Bepaalde soorten Alcohol

Alcohol heeft een slechte reputatie, maar dat geldt zeker niet voor alle soorten Alcohol!

Vet Alcohol zoals bijvoorbeeld Cetyl-, Stearyl- en Cetearyl Alcohol zijn bijvoorbeeld geen probleem in cosmetica. Maar er zijn ook soorten die je wilt vermijden!

Soorten die de huid uitdrogen en irriteren zijn Alcohol Denat., SD Alcohol, Ethanol, Isopropyl Alcohol, Isopropanol, Propyl Alcohol en Methanol. Zo herken je ze ook op de ingrediëntenlijst!

 

Bepaalde soorten Chemische Zonnefilters

Bij zonnebrand kun je kiezen tussen tussen fysieke en chemische zonnefilters. Onder de categorie chemische filters zijn er een aantal die je wilt vermijden door hun potentieel hormoonverstorende werking!

Deze filters zijn Oxybenzone, Octinoxate, Octisalate, Avobenzone, Octocrylene en Homosalate. Echter kunnen ze ook onder andere namen op de ingrediëntenlijst staan zoals bijvoorbeeld Ethylhexyl Salicylate, dus het is altijd goed om de filters even op te zoeken!

 

DEA, MEA & TEA

Diethanolamine (DEA), Monoethanolamine (MEA) en Triethanolamine (TEA) zijn ingrediënten die worden gebruikt voor de textuur van cosmetica.

Ze werken verdikkend op de textuur van producten, kunnen voor schuim zorgen, zorgen dat ingrediënten goed mengen en verhogen daarnaast de PH-waarde van producten.

DEA, MEA & TEA worden gelinkt aan negatieve gezondheidseffecten en worden daarom gemeden. Op ingrediëntenlijsten herken je ze aan de termen Diethanolamine (DEA), Monoethanolamine (MEA) en Triethanolamine (TEA)!

 

BHA & BHT

Butylated Hydroxyanisole (BHA) and Butylated Hydroxytoluene (BHT) zijn ingrediënten die gebruikt worden als conserveringsmiddel en om de formules te stabiliseren.

Ze worden helaas gelinkt aan negatieve gezondheidseffecten zoals een potentieel hormoonverstorende werking. Op ingrediëntenlijsten herken je ze aan de termen Butylated Hydroxyanisole (BHA) and Butylated Hydroxytoluene (BHT)!

 

Petrolatum & Paraffine

Paraffine, Petrolatum en minerale oliën zijn allemaal afkomstig van Petroleum, oftewel een restproduct van ruwe aardolie. Het is ontzettend goedkoop en doet niets voor je huid behalve formules opvullen en het milieu vervuilen. Ze staan altijd onder deze namen op de ingrediëntenlijst!

 

PEG*

PEG is een wat lastiger verhaal, maar ik ga hem in simpele taal uitleggen! PEG word vooral toegevoegd aan producten om te zorgen dat de cosmetica beter wordt opgenomen.

Simpel gezegd vind er tijdens de productie van PEG een proces plaats waardoor het mogelijk blootgesteld word aan de stoffen Ethylene Oxide en 1,4-Dioxane. Deze 2 stoffen worden gelinkt aan negatieve gezondheidseffecten.

Deze 2 stoffen zullen niet op de ingrediëntenlijst staan, omdat het niet het eindproduct is: dat is PEG! Dat betekent echter niet dat het er niet in zit.

Doordat PEG helpt met de absorptie van ingrediënten kan het, in een formulering met andere toxins, er ook voor zorgen dat deze dieper doordringen in het lichaam.

Je herkent PEG aan deze afkorting op de ingrediëntenlijst, vaak in combinatie met een cijfer! De reden dat ik er een * bij heb gezet is omdat het een “potentiele blootstelling” is, je weet nooit zeker of het blootgesteld is aan deze stoffen. Bij Posie vermijden we PEG just to be sure!

 

Hulp nodig met de overstap? Vraag een GRATIS Beauty Consult aan en ontvang binnen 24 uur een productadvies op maat met Posie’s 100% Clean & veilige beauty producten!

 

 

 

Vorig artikel Droog, vet of toch gecombineerd? Dit is hoe jij erachter komt welk huidtype je hebt!
Volgend artikel Overstappen op natuurlijke haarverzorging? Hier moet je op letten!